Internationale Dag van de Sekswerker: het is tijd voor een nieuw keerpunt

Op 2 juni vieren we de Internationale Dag van de Sekswerker. Helaas is het voor PROUD, de belangenvereniging van sekswerkers in Nederland, nog steeds nodig om op deze dag aandacht te vragen voor het geweld en onrecht waarmee sekswerkers dagelijks geconfronteerd worden.

Op deze dag wordt er gevierd dat 43 jaar geleden in Lyon, een groep sekswerkers een kerk bezette in reactie op politiegeweld en een toename aan zware geweldsmisdrijven tegen sekswerkers.

Na acht dagen werd de bezetting door de politie met veel geweld tot een eind gebracht, maar de bezetting werd een keerpunt in de internationale strijd van sekswerkers voor hun mensenrechten.

43 jaar later zien sekswerkers hun positie verslechteren. Onze veiligheid wordt bedreigd door de regressieve wetgeving van minister Grapperhaus en zijn zogenaamde ‘pooierverbod’, en vanuit de Verenigde Staten krijgen we te maken met de controversiële wetten FOSTA en SESTA.

De wetten van Trump en het voorstel van Grapperhaus zijn zogenaamd ontworpen om mensenhandel tegen te gaan, maar de dodelijke en gewelddadige gevolgen voor bijvoorbeeld onze vrijheden in het algemeen en die van sekswerkers in het bijzonder, zijn immens.

De maatregelen staan lijnrecht tegenover het wetenschappelijke onderzoek naar veiligheid voor sekswerkers en adviezen van bijvoorbeeld Amnesty International en Human Rights Watch en wat PROUD eist: de decriminalisatie van sekswerk. Decriminalisatie zou het perfecte keerpunt zijn voor een veiligere en leefbare toekomst voor sekswerkers.

Om 16:00 uur bij P&G292 in Amsterdam starten we een mars naar het standbeeld van Belle, waar bloemen gelegd worden. PROUD organiseert samen met P&G292 deze mars en roept sekswerkers en hun geliefden op om gezamenlijk een krachtig geluid te laten horen. Voorafgaand aan de mars zal er van 15:00 tot 16:00 bij het P&G292 informatie verstrekt worden over de gevolgen van de wetten FOSTA en SESTA voor Nederlandse sekswerkers.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met PROUD
Dinah Bons, bestuurslid & woordvoering
Lynton Kwame, pers coördinator & woordvoering
pers@wijzijnproud.nl of 0611590017


Plaats een reactie

Jouw e-mail adres is niet zichtbaar op de website