Politieke Sekswijzer

Voor kiezers die seks en gelijkheid tussen man en vrouw belangrijk vinden, is er vanaf 14 februari 2017 de Politieke Sekswijzer, een stemwijzer geïnitieerd door Rutgers, AMREF Flying Doctors, WO=MEN en Aidsfonds. Hiermee kunnen Nederlandse kiezers bekijken welke politieke partij het beste past bij hun mening op thema’s als abortus, hiv/aidsbestrijding, internationale samenwerking en genderrechten, meisjesbesnijdenis en anticonceptie. Seksualiteit is natuurlijk, maar niet vanzelfsprekend. Tenzij het met gezamenlijke instemming gebeurd.

Veel mensen weten dit niet, maar de politiek heeft wel degelijk invloed op de seksualiteit van mensen, op de gelijkheid tussen mannen en vrouwen of op homo-emancipatie.

Deze stemwijzer laat door middel van stellingen zien hoe politieke partijen denken over deze issues,“ legt Ton Coenen, directeur van Rutgers, uit.

Ongeplande zwangerschappen in ontwikkelingslanden en prostitutie in Nederland lijken verschillende dingen, maar ze hebben toch iets gemeenschappelijk. Men leeft naar zijn/haar omstandigheden en dat is goed terug te zien.

Ton Coenen zei: “Ze hebben te maken met de keuzes van de politiek. En die keuzes hebben gevolgen voor de vrijheid van mannen en vrouwen op het gebied van seksualiteit. Het tegengaan van kind huwelijken, daar kiezen we voor, of niet. Net zo goed als het wel of niet promoten van gendergelijkheid, of het beschikbaar stellen van een hiv-preventiepil.”

Moet er op elke school seksuele voorlichting worden gegeven, ook op die met een religieuze inslag? Moet Nederland meer geld uitgeven aan de bestrijding van meisjesbesnijdenis in het buitenland? Mag een politicus vanwege zijn voorbeeldfunctie eigenlijk vreemdgaan? Het maken van eigen keuzes rondom seksualiteit is niet vanzelfsprekend, zelfs niet in Nederland. Seksueel geweld komt hier bijvoorbeeld nog steeds veel voor: vier op de tien Nederlandse vrouwen heeft ooit te maken gehad met fysieke seksuele grensoverschrijding. En ook niet in het buitenland, waar bijvoorbeeld nog steeds meisjes op hun 12e worden uitgehuwelijkt. Het is walgelijk dat zulke jonge meisjes dat moeten doorstaan, en wij kunnen er tegen vechten!

Verantwoording: Er zijn 12 politieke partijen benaderd voor antwoorden op de stellingen van de stemwijzer. DENK, PVV, ChristenUnie en SGP wilden deze antwoorden niet geven. De andere politieke partijen hebben hun antwoorden en hun eigen toelichtingen geschreven. De makers van de stemwijzer hebben deze gecontroleerd aan de hand van de verkiezingsprogramma’s.

Ik denk dat we met zijn allen een heel belangrijk verschil kunnen maken als we er maar voor blijven knokken! Laten we in deze belangrijke tijd niet met de politiek tussen onze benen afdruipen!

Jade Jordan.


Plaats een reactie

Jouw e-mail adres is niet zichtbaar op de website